9 de cada 10 persones entrevistades amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament han patit algun tipus de victimització

Estudi pioner a Europa i que ha de ser l’eina a partir de la qual s’ha de treballar per acabar amb aquestes situacions de victimització

El passat 27 d’octubre es va presentar el primer estudi en l’àmbit europeu sobre la victimologia en les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament (DID) que conclou que nou de cada deu entrevistats han patit algun tipus de victimització al llarg de la seva vida.

La presentació va comptar amb Rosa M. Cadenas, Presidenta de Dincat, Vicki Bernadet, presidenta de la Fundació Vicki Bernadet i la Consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté, qui va declarar que “fer públic aquest estudi és el primer pas per tal d’actuar, tant el Govern com la resta d’administracions. Ens hem de posar al capdavant i que tothom i tota la societat col·labori”.

Rosa Cadenas va deixar clar que es necessita l’ajuda de tothom perquè “no podem permetre que aquelles persones que per la seva discapacitat són més vulnerables pateixin agressions de tota mena”.

Laia Alamany, Responsable del Programa de Discapacitat de la Fundació Vicki Bernadet i Israel Belchi, Tècnic de Dincat, van ser els encarregats d’exposar l’estudi.

La recerca s’ha fet amb la finalitat de vetllar per la defensa dels drets i millorar la seva qualitat de vida d’aquest col·lectiu; i té com a objectius:

  • conèixer la prevalença d’experiències de victimització en aquestes persones,
  • identificar els casos de polivictimització, i
  • analitzar les característiques sociodemogràfiques i victimològiques de les polivíctimes.

La recerca subratlla que sovint no es detecten —o es protegeixen— les situacions de victimització que es produeixen durant la infància. A diferència d’altres col·lectius de risc, la victimització en les persones amb DID continua al llarg de tot el cicle vital i no es limita al període de la infància.

En la fase qualitativa de la recerca, que ja ha començat, els investigadors es proposen comprendre millor les dades quantitatives obtingudes, a partir de les experiències de les mateixes persones amb DID i d’altres professionals implicats.

Per això, s’han creat grups de treball en què participen representants de les administracions implicades, professionals del sector de la discapacitat intel·lectual, i persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament i les seves famílies.

Pròximament es començarà per treballar les situacions de victimització als centres escolars; i seguidament es focalitzarà en la victimització sexual. Després, es farà una valoració de tot plegat i s’escolliran les temàtiques que s’abordaran l’any 2017. Alhora, es farà pública una proposta d’accions de millora per reduir i prevenir.

Es pot obtenir més informació a sobre d’aquest tema al següent enllaç:

http://www.dincat.cat/dossier-estudi-victimitzaci%C3%B3-pdid_241249.pdf